Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Administrator Account @ 2012. május 2. - 13:12 :: 4313 megtekintés :: 0 hozzászólás :: Madárcsengő

Teljes hossza 19 cm. Színe a hátán barna, oldalán halvány drapp, a hasán fehéres, a lábai pedig szürkék – ezek a színek jól álcázzák a nádasban. Világos és határozott szemöldöksávja van, csőre pedig a rovarevőkre jellemzően vékony és hosszú.

Európában és Ázsia nyugati részén honos. A nádasok, nádszegélyek madara, de az ezek közelében lévő fűzbokrok között is táplálkozik.

Hosszú távú vonuló, a trópusi Afrikában telel, hazánkba áprilisban érkezik vissza. Kedvenc helyeire az öregebbek már április elejével is meg szoktak jönni, a hím azonban április 20-ika körül érkezik. Szeptemberben vonul el Afrikába, a nádat igen ritkán hagyja el, még vonulás közben is mindig csak vízről-vízre száll.

Érkezésekor énekével felpezsdíti a nádast, gyakran látni egy-egy nádszálon ülve énekelni. Ilyenkor kora reggeltől késő estig, sőt a tavasz első szakában az éjszaka minden órájában hallható a hím hangos, messze hangzó, erős, telt hangokból álló, változatos strófákra széttagolt éneke. Dala igen nagy erejű, túlharsogja a környezet zajait, éneke messzire elhallatszik. Nyáron főleg alkonyatkor szól, rekedtes és éles „karra-karra-kri-kri-kri” hangokat hallat.

„Dala elárulja, hogy a madár a békák szomszédságában él, mert éneke éppen úgy emlékeztet a békák karattyolására és brekegésére, mint valamely madár dalára. A finoman fuvolázó hangok merőben ismeretlenek énekesünk előtt, és egész éneke nem egyéb, mint kerregő karattyolás és brekegés.” (Brehm)

A költési időszakban viszont sokkal csendesebb, szinte lopakodva keresi utódainak az élelmet.

Május és július között egyszer, néha kétszer költ, a kotlási idő 14-15 nap. A 4-6, többnyire markánsan foltozott tojás átlagos hosszmérete 23 mm. Gyakran a fészekparazita kakukk nevelőszülője.

Tápláléka rovarok, pókok, apró halak és békák.

A madárvédelmi törvény védelemben részesíti, eszmei értéke 10 000 Ft. A nádpusztító rovarok, légyfélék féken tartásával nagy segítségünkre van.

Leginkább élőhelyének, a nádasoknak az eltűnése veszélyezteti, mind az álló mind pedig a folyóvizek mentén. Afrikában, telelőhelyeinek pusztítása szintén problémát jelent.

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés