Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ajánló

Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Bethlen Admin @ 2008. április 4. - 1:44 :: 11215 megtekintés :: Angol

A Kulturális Minisztérium a 2008-as évet a reneszánsz jegyében hirdette meg. Neves kulturális intézmények csatlakoztak a rendezvénysorozathoz, hogy bemutassák, mit jelent számukra ez a kor, mi mindent köszönhet az európai kultúra ennek a szép, felszabadult érzésvilágot bemutató művészeti irányzatnak.

A XI. kerületben a Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium idegen nyelvi munkaközössége azzal a felhívással fordult a kerület középiskolái felé, hogy ebben az évben az angolul tanuló diákok ne csak a nyelvi tudásukat mérjék össze, hanem mutassák meg, mennyire ismerik és szeretik az angol reneszánsz legkiemelkedőbb alkotójának, Shakespeare-nek életét és munkásságát.

A 9-10. évfolyamon tanulók diákok a magyar órákon foglalkoznak ezzel a korral, olvassák Shakespeare drámáit, az énekórákon hallgatják a kor zeneszerzőinek dalait. Ám ahhoz, hogy tudásukról angolul adjanak számot, igen alapos felkészülésre volt szükségük. A versenyre végül öt csapat nevezett be, aminek egy feladatlap kitöltése volt a feltétele. Bizony nem kevés időt kellett eltölteniük a helyes válaszok megtalálásával, mivel pontosan kellett ismerniük Shakespeare életútját, néhány drámáját és az azokból idézett részleteket.

A második, szóbeli forduló Shakespeare születésnapához (1564.április 24.) közeli napon  zajlott a Bethlenben. A verseny megnyitóját az iskola vegyes kara nyolcadik Henrik uralkodó által írt reneszánsz kori művével kezdte, majd a táncosoké volt a színpad, akik szintén korhű tánccal szórakoztatták a versenyzőket.

A közel két órás vetélkedő során számos feladattal kellett a háromfős csapatoknak megbirkózniuk. Még a választott csapatnevek is beleillettek a korba, hiszen többek között a „Swans of Avon”, a „Muses of Shakespeare” vagy a „Three Bards” mérte össze tudását. A Csapatok könnyedén válaszoltak az életrajzi kérdésekre, megfejtették Rómeó és Júlia, Hamlet tragédiáját feldolgozó feladatokat, készítettek korhű plakátot. A legnehezebb és egyben a leglátványosabb feladatban színészi képességeiket is meg kellett mutatni, amire egy-egy jelenet eljátszásában volt lehetőségük. A két amerikai vendéggel kiegészült zsűrinek nem volt könnyű dolga az értékelés során.

A versenyt az egyetlen fiúcsapat, a „Három bárd” nyerte, akik többek között egy-egy színházjegyet kaptak az angol Madhouse társulat Shakespeare előadására a Nemzeti Színházba. A többiek sem lehettek szomorúak, szinte minden versenyző jutalommal térhetett haza, mivel az Oxford University Press Kiadó nagylelkűen támogatta kiadványaival a versenyt.

A kellemesen eltöltött délután bebizonyította, hogy a 9-10-es diákjaink szívesen és magas szinten használják az angol nyelvet. Remélhetőleg lesz még alkalom, hogy ezt máskor is megmutassák.

Képekért katt ide!

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés