Bethlen Gábor
Általános Iskola és Gimnázium
Montessori Tagiskola Kincskereső Tagiskola

Erasmus beszámoló - Cserven Irén Peer mediation - Istanbul - 2023. november

2023. november 20-25. közt részt vettem az Erasmus+ Project keretén belül, a „Peer Mediation” képzésen Törökországban, Isztambulban.

Iskolánk első alkalommal pályázott rövid távú Erasmus+ programra, így számunkra teljesen új volt ez a képzési rendszer. Amikor elkezdődött a részvétel szervezése tulajdonképpen a „bőség zavarával” küzdöttem, annyi féle ország és témakör közül lehetett választani. Úgy gondoltam, hogy biztosra megyek, és egy általam már ismert várost – Isztambult – választottam helyszínnek. Több alkalommal jártam már itt, nagyon szeretem Törökországot, kicsit mindig úgy érzem magam, ha oda utazom, mintha „haza” mennék. Ennek köszönhetően szállást könnyen tudtam magamnak intézni, én lakást szoktam bérelni ott és kicsit úgy élni, mint a helyi lakosok (boltba járni, főzni, tömegközlekedést használni, „otthon lenni”).

Az én Erasmus-os történetem egy apró „bakival” kezdődött ugyanis a kurzusom nevében elírás történt: „Mediation” helyett „Meditation” volt feltűntetve. Pontosan emiatt esett erre a választásom, gondoltam jót fog tenni az én leállni nem képes agyamnak egy meditációs képzés, új technikák elsajátítása, amit majd aztán a kollégáknak/diákoknak is át tudok adni a későbbiek során.

Elkezdődött a szervezés, kialakult az „Erasmus-team”, már teljes mértékben benne voltam a projektre jelentkezettek csoportjában, amikor szembesültem vele, hogy teljesen más témakört fogok tanulni, mint amire számítottam. Természetesen eszemben sem volt visszakozni! Várakozással indultam neki a tanfolyam hetének, persze előtte azért igyekeztem kicsit itthon is felkészülni miről lesz szó a témát illetően.

Irem – a mentorunk néhány nappal az utazásunk előtt megosztott velünk egy Padlet linket, ahova különböző prezentációkat/kvízeket/jégtörő-bemelegítő játékokat töltött fel, valamint házi feladatot is kaptunk rögtön indulásként: országunk oktatási rendszerét kellett bemutatni hasonló prezentációs formában.

Csoportunk igen kis létszámú volt, mindössze 3-an voltunk csak ezen a képzésen, Horvátországból valamint Görögországból érkezett 1-1 kolléganő. Mindketten történelmet oktatnak a helyi iskolában, ahol élnek. Kissé tartottam tőle, hogy fogjuk-e majd érteni egymást ill. az előadást, mert bár majdnem napi szinten használom az angol nyelvet, azért korántsem vagyok magabiztos, ha beszélni kell… Hamar elszállt az aggodalmam, mert mentorunk nagyon szépen és érthetően ejtette ki a szavakat, és egymással is jól tudtunk kommunikálni.

Az 5 nap folyamán megismerketünk a Peer Mediation fajtáival, a kortárs közvetítői képzés 7 alapvető készségével és gyakorlatával, kvízeket oldottunk meg, bepillantást nyertünk a bullying témakörébe is, videót néztünk a mediációs folyamatról, amely egy amerikai iskolában zajlott, valamint magunk is eljátszottunk egy konfliktus jelenetet, amely közvetítést igényelt, így a gyakorlatban is kipróbálhattuk magunkat. Amikor az időjárás kicsit kegyesebb volt hozzánk aznapra városnéző programot tervezett mentorunk, Isztambul főbb nevezetességeit tekintettük meg. Az utolsó napon – tekintettel arra, hogy – Törökországban pedagógus nap volt, Irem kedves gesztusként egy-egy szál virággal lepett meg minket, valamint egy kölnivizet is kaptunk tőle, amit kézfertőtlenítőként használnak. Elérhetőségeket cseréltünk, és úgy búcsúztunk el egymástól, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot.

Nagyon kellemesen telt az egész hét, annak ellenére, hogy többnyire azért esős- borongós tipikus novemberi időjárás volt. Isztambul zsúfolt, Isztambul nyüzsgő, Isztambul több ezer lépést jelent mindig, de Isztambul varázslatos, amit mindenkinek látnia kell egyszer!

Amennyiben lehetőségem adódik, mindenképp szeretnék további Erasmus-os projektekben részt venni, minél több ismerettel bővülni, új helyszíneket, kedves embereket megismerni! Nagyszerű lehetőség ez mindannyiunk számára!