Bethlen Gábor
Általános Iskola és Gimnázium
Montessori Tagiskola Kincskereső Tagiskola

Erasmus beszámoló - Hetzl Andrea School Leadership, School Development and Quality Evaluation & Enhancement

Nagy öröm számomra, hogy iskolánk régi vágyként egy sikeres Erasmus pályázatot valósíthat meg „A gondoskodó iskola” címen.  Ennek keretében 2023. október 13-tól október 22-ig volt szerencsém 10 napot eltölteni Írországban, Dublinban.

Eredetileg egy intézményvezetőknek szóló intézményfejlesztésről és minőségbiztosításról szóló képzésre jelentkeztem. Sajnos erre a kurzusra, mint kiderült Madai Gabriella kolléganőmön és rajtam kívül nem jelentkezett senki ebben az időpontban, de egyéb más, ekkor zajló kurzusokra is kevesen jelentkeztek, így több tanfolyamot összevontak és az eredeti kurzusprogram jelentősen módosult. Ennek ellenére nagyon szép és hasznos élményekkel gazdagodtam az út során.

Az első előadás az ír oktatási rendszerről szólt, ami nagyon érdekes volt számomra. Tanulságos összevetni a hazai rendszert más országok gyakorlatával.

A következő kurzusnapon egy teljes napot a XXI. századi készségek és innovatív oktatási stratégiák megismerésére szántunk. Számos eddig általam nem ismert módszert ismertem meg. Megvitathattuk ezek előnyeit és hátrányait.

Számomra a legérdekesebb program a két intézménylátogatás volt. Ellátogathattunk egy általános és egy középiskolába, megismerkedhettünk a vezetőkkel, bejárhattuk az épületet, órákat látogathattunk. Érdekes volt megtapasztalni, hogy sok hasonló problémával küzdenek, mint mi, de ugyanakkor sok minden mégis más. Érdekes összehasonlítani, hogy hol mire helyeződnek a fókuszok. Mindkét intézményvezető rendkívül szimpatikus, a munkáját szívvel-lélekkel végző ember volt. Az iskolák felszereltsége, infrastruktúrája jobb, mint hazánkban. Mindkét iskolába sok nehéz sorsú, rossz családi hátterű diák járt. Felemelő volt látni, hogy ott tényleg megvalósul a hátránykompenzáció, az esélyteremtés. Sok lelkes, motivált, a munkája iránt elkötelezett tanárt láthattunk. Jó volt egy kicsit belelátni az intézményen belüli viszonyrendszerekbe is. Meglepő volt, hogy a hazai tendenciától eltérően mindkét iskolában sok volt a férfi pedagógus.

A több kurzus összevonásából létrejött Erasmus csapatunk rajtunk kívül egy lengyel, három cseh és egy német kollégából állt. Bár ők nem intézményvezetők voltak és mindannyian bizonyos szempontból speciális iskolatípusban tanítottak, érdekes és hasznos volt megismerni és összehasonlítani, melyek a közös és melyek az eltérő vonásai oktatási rendszereinknek, hol milyen problémákkal szembesülnek a pedagógusok, melyek sokszor hasonlóak a mieinkhez.

A szakmai programok mellett az út fontos része volt az ír kultúra megismerése is. Több délutánon is lehetőségünk volt Dublin nevezetességeivel ismerkedni, beszippantani a város hangulatát. Különleges élmény volt számomra az egyik nap ebédidejében egy kávéházi színházi előadást megnézni a csoporttal. Esténként tradicionális ír kocsmákban eredeti ír népzene hallgatása közben whiskyt és Guinesst kóstolhattunk.

Kint tartózkodásunk első és utolsó napján is egy-egy egész napos túrára neveztünk be, így Dublinon kívül megismerhettük Írország egyéb tájait is. Meglátogathattam két lenyűgöző természeti látványosságot a Moher sziklákat és az Óriások lépcsőjét, láthattam az Atlanti-óceánt. Az egyik délután ellátogattunk Howth-ba, Dublin egyik tengerparti külvárosába. Mint biológia szakos tanár számára, hatalmas élmény volt Írország természeti környezetének megismerése is. A zöld és kék színek megannyi árnyalatának felfedezése.

A szállásunk egy középkorú ír hölgy otthonában volt, így egy kicsit bepillanthattunk az írek hétköznapjaiba is. A vele folytatott beszélgetésekből és a kiváló idegenvezetőink történeteiből is átsütött, hogy a történelem mennyire át tudja itatni a mindennapokat, és a múlt mennyire jelen tud lenni a hétköznapokban, a jelenben.

Összességében egy nagyon tartalmas, sokszínű és élményekben gazdag 10 napot tölthettem Írországban. Köszönöm szépen!