Bethlen Gábor
Általános Iskola és Gimnázium
Montessori Tagiskola Kincskereső Tagiskola

Erasmus beszámoló - Puhr Adrienn MIndfullnes by Smart Teachers Play More - Alicante - 2023. október

Határtalan öröm fogott el, amikor megtudtam, hogy iskolánkban lehetőség nyílik külföldi továbbképzésre jelentkezni az ERASMUS keretein belül.

Bár kicsit elveszettnek éreztem magam a papírmunkában, a folyamatok áttekintésében, a lépések egymásutániságában, Kánaánként tekintettem az Excel táblában megjelenő kurzusok listájára.

Továbbképzési témám már régen megfogalmazódott: mindfullness, vagy well-being. Mindkét témában kutattam már anyagok után, mindenképpen szerettem volna tanulni. Az általam választott mindfullness tökéletesen illett Iskolánk által megfogalmazott ERASMUS célhoz: „a gondoskodó iskolá“-hoz, amiben egész pontosan a gondoskodó szemlélet harmonizálása egy boldogabb, élhető iskola megteremtése a cél.

A választással tehát könnyű dolgom volt, azonban az első kurzus, amit kinéztem nem indult el, majd időpontot is kellett változtatnom, de végül a Smart Teachers Play More szervezésében megtartott képzésen vettem részt, Alicanteban. Tudatosan mentem egyedül, kollégák, család, barátok nélkül. A tanulásra, a csapattársakra és önmagamra akartam figyelni, hiszen a mindfullness, a well-beeing véleményem szerint önmagamnál kezdődik. Ha én egyensúlyban vagyok, a környezetem is egyensúlyban lesz. Így tehát egyedül indultam útnak.

Alicantéba egy nappal a kurzus kezdése előtt érkeztem, így barangolhattam kicsit a csodaszép belvárosban. Lenyűgözött a város különleges fekvése, a tengerparti kávézók zsizsgő hangulata és a tenger hullámainak sirályokkal keveredő morajlása. Aznap este egy különleges vallási ünnepség záró felvonulásának is szemtanúja lehettem.

Alicantéban a hotel, amiben a szervezők tanácsára megszálltam, 4 különböző kurzusnak adott otthont. A Smart Teachers Play More csapata együtt köszöntötte mind a 4 csapat résztvevőit. Nagyon okosnak tartottam, hogy már az érkezés előtti napon létrehoztak egy whats-up csoportot, amely először csak bejelentkezésre szolgált, de utána sok információnak is helyt adott. Itt ismerkedtem meg földijeimmel is. A 4 kurzusra összesen 6-an érkeztünk Magyarországról. Ezzel a létszámmal a franciák, németek, lengyelek után a lettekkel és litvánokkal osztoztunk a 4. helyen .

Az SMTP csapata ügyesen szervezte a továbbképzéseket, mert a 4 kurzusnak sok közös programja is volt, így bőven adódott lehetőség az ismerkedésre. Az Welcome Tapas est, Altea egész napos kulturális programja, a World Wide Fiesta és a tízórai kávék mind-mind lehetőséget adtak a kapcsolódásra, a külföldi kollégák és iskoláik megismerése, kapcsolatfelvételre. A délutáni szabad séták, beszélgetések a tengerparton, városnézés szintén nagyon jó ismerkedési lehetőség volt mindenki számára.

Tanulmányaink helyszíne nagyon változatos volt, a hotel konferenciatermeiétől, a tetőteraszon át (ahol lélegzetelállító kilátás nyílt a várra és a tengerre is) a tengerparti homokig, mind-mind része volt a képzésünknek. Nagyon élveztem a folyton váltakozó helyszíneket.

Testnevelőként, állandó mozgásban, sokszor rohanásban telik a napom, így a kurzuson megismert mindfullnes nagyon tanulságos volt. A befelé- vagy éppen kifelé, a környezetünk felé fordulás és koncentrálás egyensúlyt hozott az alicantei napokba. Sok hasznos gyakorlatot, módszert tanultunk, gyakoroltunk - a levegővételtől kezdve a silent walking-ig, a jógától a hálaadó gyakorlatig. Változatos és hasznos tudásra tettem szert az 5 nap alatt. Lehetőségünk nyílt betekintenünk a többi csoport feladataiba is. Örömmel tapasztaltam, hogy oktatásmódszertanuk nagyon közel áll hozzám, ugyanis alaptézisként tekintenek a mozgásra, játékos tanulásra. Ezzel maximálisan egyetértek, magam is ezt a gyakorlatot tartom. Ami viszont érdekes volt, hogy minden akadémiai tudást is mozgással összekötve tanítanak az SMTP szakemberei! Érzelmi intelligencia fejlesztéséhez használt gyakorlatokat magammal hoztam, s az egymásra figyelés- az értő figyelem gyakorlatát már a visszatérésem utáni első órákon ki is próbáltam.

Hazatérésünk óta is rendszeresen kapcsolatban állunk egymással. Tapasztalatainkat WhatsApp-on keresztük osztjuk meg francia, német, osztrák, szlovén és magyar tanár kollégákkal. Bízom benne, hogy a kapcsolatok továbbra is megmaradnak, s akár job shadowing formájában tovább is fejlődhetnek!

Az Alicantéban töltött hetem még egy nagyon szívmelengető tanulsággal/tanulással gazdagított. Bár sokfelé jártam már életemben, sok tengert, óceánt láttam, de azt az elfogadás, integrációt, törődés, amit itt tapasztaltam, az egyedülálló! A nehezen járók, idősebbek, vagy fogyatékkal élők számára külön partszakaszt találtam, ahol egy korlát segítségével lehet a vízbe menni. Mellette napvédő alatt székek sorakoztak, ahova be lehetett ültetni a nehezen járókat. Arra lettem figyelmes, hogy délelőttönként mosolyogva elfér egymás mellett a jóga gyakorlatot végző 3-4 fiatal mellé kerekesszéken érkező idősebb ember. Mindenki barátságos, mosolygós, megértő türelmes és segítőkész. Békességben megfér mindenki egymás mellett.

Az Alicantéban töltött hét tapasztalatai ráébresztettek arra, hogy az integrálás, az egyenlőség, az odafigyelés érzelmi intelligencia fejlesztése, az érzékenyítés és az elfogadás támogatása egyértelműen a gondoskodó iskola fogalomkörébe tartozik! Nagyon hasznos volt a képzés, sokat profitáltam belőle. Jó kedélyű, nyitott, kedves emberekkel találkoztam. Alicantét, és az SMTP csapat képzéseit mindenkinek szeretettel ajánlom!